SANCAKTEPE BOĞAZİÇİ DİŞ POLİKLİNİĞİ
Zirkonyum Kaplama
Zirkonyum diş malzemesi olarak yıllardır kullanılsa da günümüzde gelişen teknoloji ve estetik beklenti zirkonyumu diş kaplamalarının vazgeçilmezi haline getirdi.
Zirkonyum metal içermemesi ve estetik olarak diş rengine yakın renkte olması açısından kaplama olarak tercih edilmeye devam ediyor.
Özellikle günümüzde her alanda devrim niteliğinde ilerleyen teknoloji diş hekimliğini de etkileyerek dijital ölçüler, dijital zirkon tasarımı kısaca her alanda dijitalleşmeyi artırdı. Bu sayede zirkonyum kaplamalara hastalarımızın isteklerini aynı şekilde aktarabileceğimiz bir noktaya geldik.
Bugün kliniğimizde, aldığımız dijital ölçüler ile hastalarımızın fonksiyonel ve estetik beklentilerini en üst düzeyde karşılıyoruz.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Zirkonyum kaplamalar, zirkonyum oksitten üretilen bir tür seramiktir. Doğada da bir mineral olarak bulunan zirkonyum çeşitli işlemlerden geçerek diş yapısına uygun ve estetik olarak diş gibi görünen hale getirilir.
Günümüzde diş hekimliğinde estetik beklentilerle gelen bireylerde, çürük veya dolgu sebebiyle çok hasara uğramış dişlerde ve fonksiyonel açıdan görevini yerine getiremeyen dişlerde dişin etrafını sararak kullanılır.
Danışmanlık & Bilgi Almak İçin!
Şimdi Ara
Zirkonyum Diş Kaplamalarının Özellikleri
Zirkonyum diş kaplamaları günümüzde özellikle estetik ve fonksiyonel olarak yüksek standartlarda sonuçlar vermesi sebebiyle tercih edilmektedir. Sık tercih edilmesinin sebepleri olarak şunlar sıralanabilir:
1- Estetik: Dişe benzeyen renk ve ışık geçirgenliği sayesinde doğal dişlerden ayırt edilemeyecek şekilde bir estetik sunmaktadır.
2- Dayanıklılık: Eski dönemlerde porselen kaplamaların kırılması sebebiyle içine metal bir altyapıyla güçlendirmeyi amaçlardık ancak bu durum da estetiğin azalmasına sebep olurdu, zirkonyum kaplamaların doğal hali metaldan çok daha sert ve dayanıklıdır kırılma derecesi metal göre daha yüksektir.
3- Sağlık: Zirkonyum kaplamaların en büyük avantajlarından biri de alerjen bir etkisi olmadığı için özellikle metal veya akrilik gibi ağız içinde kullanılan materyallere karşı hassasiyeti olan bireyler için altın standarttır.
Diş eti Sağlığı: metal kaplamalar diş etlerinde uzun yıllar kullanımda morarma ve siyahlaşma aynı zamanda çekilme meydana getirmektedir ancak Zirkonyum kaplamalarda uzun yıllar kullanımda diş etlerinde her hangi bir renk değişimi meydana gelmemektedir. Kaplama kaynaklı diş eti çekilmesine de sebep olmaz.
4- İşlem ve Uygulama: Sağlamlığı dolayısıyla dişten fazla aşındırma yapmadan uygulanabilmektedir. Bu da hem diş sağlığını korurken aynı zamanda daha sonra oluşacak hassasiyetin azalmasını sağlayacaktır.
5- Bakım Ve Temizlik: Zirkonyum kaplamalar ağız içinde hissiyat olarak doğal dişle aynı hissiyatı verdiği için ve uyum konusunda başarılı olduğu için Günlük diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak doğal dişlerin bakımları nasılsa aynı şekilde devam etmesi yeterlidir.
6- Konfor: Zirkonyumlar düşük sıcaklık değişimine sebep oldukları için aşırı sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerin dişlerde hassasiyet oluşturmasını engeller.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Ağızdan alınan dijital ölçü bilgisayar ortamına aktarılır, ardından planlanan kaplamalar bilgisayar ortamında dişlerin boyut ve şekline göre tasarımı yapılır.
Tasarımı tamamlanan dişlerde başlangıçta tebeşir gibi görünen disk şekilde bulunan zirkonyum materyalin kazıma makinesine aktarılır. Heykeltıraşın mermeri oyduğu için disk üzerinde ince uçlar yardımıyla dişler hazırlanır.
Hazır olan dişler sinter dediğimiz fırınlarda tebeşir özelliklerini kaybedip daha dişe benzeyen özelliklerine kavuşurlar bu işlem yaklaşık 8 saat sürmektedir. Sinterlenen zirkonyumlar diş yapılan kişinin estetik beklentileri çevresinde boyanarak fırına atılır ve boyaların kalıcı olması sağlanır. Ardından Diş hekimi ağız içinde gerekli kontrolleri yaparak zirkonyum kaplamayı yapıştırır.
Zirkonyum Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Günümüzde kullanılan dijital ölçü hata payını minimuma indirmektedir. Ayrıca tedaviye başlamadan hastamızdan aldığımız detaylı fotoğraflar ve hastamızın beklentisi olan diş şeklini ve rengini detaylıca analiz ederek, hastamızın kliniğe gelmesi dişlere işlem yapılması ve ölçü alınmasıyla birlikte 5 gün sonra 2. Seansta zirkonyum kaplamaları takabiliyoruz.
Bazı durumlarda örneğin yapılacak kaplama sayısı fazlaysa gün sayısı 7 e çıkabiliyor ayrıca renk konusunda minik değişiklikler isteyenlerde yine gün sayısı 7 e yükselebilir.
Genel olarak ortalama 5 gün içerinde kliniğimizde estetik ve sağlıklı zirkonyum kaplamaları dişlerle buluşturuyoruz.
Zirkonyum Kaplamanın Ömrü ve Kullanım Süresi
Literatürde ve yazılı kitaplarda zirkonyum kaplamaların ömrünün 10-15 yıl arasında olduğu belirtilmiştir. Ancak uygulanan zirkonyumun kalitesi ve işçiliği ayrıca tedavi edilen ağızın hijyeni ve fonksiyonel açıdan dişlerin ne kadar yorulacağına göre değişmektedir uygun şartlarda 25-30 sene kaplamalar gitmektedir. Tabi ki bu uygun şartlar yıllık düzenli diş hekimi kontrolü, düzenli ağız hijyeni ve uygun fonksiyonla mümkün olmaktadır.
Tam tersi şekilde sürekli diş sıkan, dişlerini fırçalamayan ve yaptırdığı günden itibaren hiç diş hekimine kontrole gitmeyen bir hasta için 1 yıl bile garanti vermek mümkün değildir, kaplamalara bir şey olmasa dahi diş etleri çekilebilir ve çekilen kısımdan dişte çürüme meydana gelebilir.
Zirkonyum Kaplama Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zirkonyum kaplamaların uygun ve başarılı bir şekilde yerleştirilmesinden sonra uzun yıllar sağlıklı kullanabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır öncelikli olarak zirkonyum kaplamaların, doğal dişlerle aynı bakım rutinini yapmak yeterlidir.
Yine de çoğu zaman zirkonyum kaplama yaptıran kişilerde kaplamalarda her hangi bir renklenme olmaması ve parlaklığını sürekli koruyor olması kaplamaların başına bir şey gelmeyecek algısı oluşturabiliyor aksine küçük çürükler doğal dişlerde röntgende ve ağız içinde kolaylıkla görülse de zirkonyum kaplama yapılmış dişlerde görülmesi çok daha zordur.
Bu yüzden mutlaka günde en az 2 kere diş fırçalanması; yatmadan önce köprü şeklinde bir zirkonyum kaplamalar varsa arayüz fırçası, tek tek yapılmış zirkonyum kaplamalar varsa diş ipi mutlaka kullanılmalıdır. Ayrıca diş hekiminizin önerdiği sıklıkta genellikle yılda 1 kere diş hekimine rutin muayene olmak kaplamaların ömürlerini oldukça artıracaktır.
Zirkonyum Dişlerde Bakım Süreci
Zirkonyum kaplama uygulanmış dişlerde bakım süreci tedavi sürecinden çok daha önemli olup ağız sağlığının ve estetiğin ömrünü belirleyecek asıl kıstastır.
- Günlük Ağız Hijyeni: Günde mutlaka en az 2 kere diş fırçalanmalı ve yatmadan önce diş ipi veya diş hekiminiz önerdiyse arayüz fırçası kullanılması gerekmektedir.
- Dişlerinizi Koruyun: Zirkonyum kaplamalar her ne kadar dayanıklılığı en yüksek materyal de olsa bu fındığı ve cevizi kabuğuyla kırılabileceği anlamına gelmemektedir, böyle durumlarda özellikle zirkonyumun dayanıklılığına güvenilen durumlarda sürekli buz çiğnemek, dişlerle kapak açmak gibi eylemler zirkonyum kaplamalarda ufak çatlaklara ve dişte sağlık sıkıntılarına sebep olur.
- Düzenli Diş Kontrolleri: Zirkonyum kaplama yapılmış dişlerde mutlaka senede en az 1 kere diş hekimine kontrole gidilmesinde fayda vardır, bu durum ilerlemekte olan bir diş eti rahatsızlığının ve başlangıç durumda olan bir çürüğün hızlı çözümü uzun ömürlü bir zirkonyum kaplama tedavisinin anahtarıdır.
- Alışkanlıklar: Tırnak yeme, Gece diş sıkma gibi olumsuz alışkanlıklar uzun vadede kaplamalarda çatlaklara ve dişin kendisinde sağlık sıkıntılarına sebep olmaktadır. Diş sıkmamak için gece plağı ve botoks tercih edilmektedir. Bu tarz alışkanlıklar için diş hekiminizden görüş almak en faydalı seçenektir.
Zirkonyum Kaplama Ağrılı Bir İşlem Midir?
Zirkonyum kaplama tedavisi, tedavi sürecinde lokal anestezi altında yapıldığı için herhangi bir ağrı hissettirmemektedir. Traşlanan dişler ölçü alındıktan hemen sonra geçici dişler ile kaplandığı için işlem sonrası herhangi bir hassasiyet ve ağrı olmamaktadır.
Zirkonyum kaplamalar geldikten sonra tekrar lokal anestezi altında geçici dişler çıkarılıp zirkonyum kaplamalar yapıştırılır ve en ufak bir ağrı hissedilmez.
Zirkonyum Kaplama Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Zirkonyum kaplamalar günümüzde birçok farklı amaçla ağız sağlığında kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak;
- Eksik Diş Varlığında: Diş çekimi yapılmış olan bölgedeki komşu dişler aşındırılıp küçültülerek ölçü alınır ve köprü olarak adlandırdığımız boşluğu kapatan zirkonyum kaplama uygulanır.
- Estetik: Dişlerinin görüntüsünden memnun olmayan kişilerde istediği renk ve şekilde zirkonyum kaplamalar ile hayal edilen gülüşe kavuşulur.
- Hasar Görmüş Dişler: Kanal tedavisi olmuş veya büyük bir dolguya sahip dişlerde dolgular uzun yıllarda mutlaka kırılmaya mahkumdur. Bunun yerine dayanıklılığı yüksek zirkonyum kaplamalar günümüzde sıkça tercih edilir.
- Fonksiyon: Dişlerin amacı çiğneme yapmaktır. Dişleri etkileyen hastalıklarda veya uzun süreli diş sıkan bireylerde dişlerde aşınmalar meydana gelmektedir, bu durumların hepsi dişlerin olması gerektiği fonksiyonları yeterince iyi yapamamasına sebep olur zirkonyum kaplamalar ile istenilen fonksiyona kolaylıkla ulaşılır.
Zirkonyum Kaplamada Yanıtı Merak Edilen Sorlar
İmplant üzerine zirkonyum ve metal destekli olarak 2 tür kaplama yapılmaktadır. Zirkonyum kaplamaların tercih edilmelerinin nedeni olarak çok daha estetiktir ayrıca zirkonyum kaplamalar diş eti sağlığı için çok daha uyumlu olduğu için implantın da ömrünü uzatmaktadır.
Zirkonyum kaplamalar yüzey özellikleri sayesinde uzun yıllar herhangi bir renklenmeye uğramazlar, ayrıca bakteri ve plağın da yüzeye yapışması çok daha zordur. Düzenli fırçalamayla birlikte kahve, sigara, çay gibi normalde dişlerde renklenme oluşturan maddeler zirkonyum kaplamalarda renklenme oluşturmaz.
Zirkonyum dişler yapısı gereği başta belirlenen renk tonundan daha açık renk tonlarına ulaşmaları mümkün değildir. Yine de uzun süre bakım konusunda yetersiz davranmış bireylerde kaplamaların üstünde oluşmuş lekelenmeler klinik ortamında parlatılarak tekrar eski renk ve parlaklığına kavuşur.
Kaplama yapılmış tüm dişlerde böyle bir risk olsa da kullanılan yapıştırıcı ve dişe doğru gelen kuvvetin deneyimli hekimler kontrolünde ayarlanmasıyla zirkonyum kaplamanın düşmesi gibi bir durum olmamaktadır. Ancak kötü yapıştırıcı ve deneyimsiz bir hekim kontrolünde yapıştırılmış kaplamalar mutlaka düzenli düşecektir.
Zirkonyum kaplamalar diş etiyle son derece uyumlu materyallerdir. Doğal diş yapısını taklit ettiği için ağız içi dokular tarafından kabul edilir. Özellikle eski tip metal destekli porselenlere kıyasla diş etlerinde asla morarma renklenme yapmazlar, ağız kokusu oluşturmazlar.
Zirkonyum dişler diş etiyle ve dişle son derece uyumlu materyaller olduğu için doğru işlem yapıldığında ağızda herhangi bir tat değişikliği ya da kokuya sebep olmaz, ancak ağız hijyenin önem vermeyen bireylerde uzun yıllarda koku ve tat değişikliği gözlemlenir bu durum zirkonyumla alakalı olmayıp doğal dişlerde de aynı durum oluşmaktadır.
Zirkonyum kaplamalar 2 şekilde değiştirilir, doğrudan kron sökücü adı verdiğimiz aletlerle vurarak çıkartmak diğer seçenek ise kaplamaların ince frezler yardımıyla kesilerek çıkartılması en az travmatik yöntem kaplamaların kesilerek çıkartılmasıdır ve dişlere en ufak bir zarar vermez.
Diş gelişimi tamamlanmadan zirkonyum kaplama yapmak doğru değildir, öncelikli olarak dişlerin gelişimini tamamen tamamlayıp ardından zirkonyum kaplama planlanıyorsa düşünülmelidir. Bu da yaklaşık 18 yaş civarına denk gelmektedir ancak ağızdaki her diş 18 yaşında gelişimini tamamlamaz yani daha önce gelişimini tamamlamış dişler varsa ve zirkonyum yapılması gerekiyorsa daha erken yaşlarda da yapılabilir. Bu konuda gerekli bilgiyi detaylı röntgen ve muayene ile diş hekimi karar vermektedir.
UZMAN HEKİM ÖNERİLERİNİ TAKİP EDİN UZMAN HEKİM ÖNERİLERİNİ