SANCAKTEPE BOĞAZİÇİ DİŞ POLİKLİNİĞİ
Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, çürüğün ilerlediği ve dişin sinirlerini enfekte ettiği durumlarda dişi kurtarmak amacıyla yapılan bir tedavidir. Kanal tedavisi sırasında dişn sinirleri alınır enfekte dokular temizlenir ve kanallar uygun materyaller ile doldurulur.
Kliniğimizde modern teknoloji ve uzman kadromuz ile kanal tedavisi işlemlerini güvenle gerçekleştiriyoruz. Amacımız size konforlu ve ağrısız bir tedavi hizmeti sunarak dişlerinizin sağlığını korumaktır.
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi hasar görmüş ya da enfekte olmuş sinir dokusunun alınarak kanalların dezenfekte edilip uygun materyaller ile doldurulması işlemidir. Kanal tedavisi dişin kurtarılmasını amaçlayan koruyucu bir tedavidir. Kanal tedavisi gerektirdiği halde tedavi edilmeyen dişler ağrı ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler.
Danışmanlık & Bilgi Almak İçin!
Şimdi Ara
Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapılır?
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi birkaç aşamada gerçekleştirilen bir işlemdir. Öncelikle diş radyolojik ve fiziksel olarak muayene edilir ardından lokal anestezi ile bölge uyuşturulur.
Dişteki çürük temizlenerek dişin sinir dokusuna ulaşılır ve uygun aletler ile kök kanallarına girilerek kanal yapısı dikkatli bir şekilde uygun solüsyonlarla temizlenerek sinir dokusu uzaklaştırılır.
Ardından kanalların kontaminasyonunu engellemek için kanallar biyouyumlu bir materyal ile tıkanır ve dişin kalıcı dolgusu yapılabilir.
Kanal Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Kanal tedavisi birkaç aşamadan oluşan bir tedavi protokolüdür.
- Muayene ve Teşhis: Diş radyolojik ve fiziksel muayene ile incelenir.
- Anestezi: Tedavi sırasında ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi ile diş uyuşturulur.
- Pulpanın Temizlenmesi: Enfekte olan diş sinir dokusunun temizlenmesi işlemidir.
- Kanalın Şekillendirilmesi ve Temizlenmesi: Kök kanalları uygun aletler ile şekillendirilerek genişlettirilir ve uygun solüsyonlarla yıkanarak dezenfekte edilir.
- Kanalın Doldurulması: Genişletilen kanallar biyouyumlu bir materyal ile doldurulur.
- Restorasyon Aşaması: Kalan diş miktarı yeterli ise dolgu yapılır.Fakat kalan diş miktarı az ise dişin gücünü artırmak için porselen kaplama yapılabilir.
Kanal Tedavisinin Alternatifi Var Mıdır?
Kanal tedavisi dişi kurtarmak için hastalarımıza sunduğumuz bir tedavidir. Fakat bazı durumlarda dişin durumu çok kötü olduğu zaman diş çekimini de bir tedavi olarak hastalarımıza sunmaktayız. Çekilen dişin yerine de kemik durumuna göre implant planlaması veya porselen köprü planlanarak hastanın eksik dişi tamamlanabilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavisi sonrası dişin iyileşmesini hızlandırmak için hastalarımızın dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
- İlk birkaç gün geçici hassasiyet olması normaldir ve bu durum ağrı kesiciler ile idare edilebilir.
- Kanal tedavisi tek seansta bitmezse bir sonraki seansa kadar ilgili dişi çok fazla kullanmamaya özen gösterilmelidir.
- Anestezinin etkisi geçene kadar ortalama 2 saat bir şey yiyip içmeyiniz.
- Ağız hijyenine ve dişlerinizi düzenli fırçalamaya özen gösteriniz.
- Kanal tedavisi uygulanan dişiniz dolgu için uygun değilse hekiminizin tavsiye ettiği şekilde kaplama yaptırmayı göz önünde bulundurunuz.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal Tedavisi Tekrar Edilebilir Mi?
Kanal tedavisi enfeksiyonun tekrarladığı ya da hastanın ağrısının geçmediği durumlarda tekrarlanabilen bir tedavidir. Kanal tedavisinin yenilenmesi işlemine Retreatment adı verilmektedir. Retreatment işleminde eski dolgu kaldırılır ve kanallara ulaşılır. Ardından kanaldaki dolum malzemeleri de temizlenerek çıkarılır ve kanal yeniden doldurulur.
Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?
Kanal tedavisin ardından diş tekrar enfekte olursa tedavi başarısız olarak nitelendirilebilir.
- Sürekli Ağrı: Kanal tedavisinin ardından dişin sürekli ağrı yapması dişin iyileşmediğini ve sorun olduğun gösterir.
- Şişlik: Dişin etrafında kızarıklık, şişlik ya da abse oluşumu enfeksiyon varlığına işaret edebilir.
- Hassasiyet: Isırma ya da çiğneme esnasında dişteki hassasiyetin artması kanal tedavisinin başarısız olduğunu göstermesinin yanı sıra dişte meydana gelen çatlak ya da kırık hattının da belirtisi olabilir.
- Renk Değişikliği: Kanal tedavisinin ardından dişte meydana gelen ani renk değişimi ya da koyulaşma başarı oranını düşürebilir.
- İltihap ve Akıntı: Fistül olarak adlandırdığımız bu iltihabi akıntı kanal tedavisi yapılan dişin hemen ucunda ya da çevresindeki dişetinde kendini gösterebilir.
Kanal Tedavisi Sonrasında Beslenme Önerileri
Kanal tedavisi sonrası dişin ve çevre dokuların iyileşmesini desteklemek için ilk birkaç gün yumuşak gıdalar tüketilmeli sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İlk birkaç gün hassasiyet olması normaldir fakat asidik ya da aşırı sıcak-soğuk tüketilen yiyecek ve içecekler dişteki hassasiyeti arttırabilir.
Kanal Tedavisinde Yanıtı Merak Edilen Sorular
Bir dişin ağızda kalma süresi yalnızca kanal tedavili olup olmadığına bağlı değildir. Kanal tedavili dişler cansız oldukları için canlı dişlere göre kırılmaya daha yatkın olabilirler fakat kanal tedavisi sonrası iyi yapılan bir dolgu ya da dişin kaplanması sonucu kanal tedavisi yapılan diş uzun süre kullanılabilir. Dişin ağızda kalma süresini hastanın düzenli ağız bakımları ve düzenli diş hekimi kontrolleri sayesinde kontrol etmek çok daha kolaydır.
Kanal tedavisi hastalar tarafından ağrılı bir işlem olarak görünse de aslında pek de öyle değil. Lokal anestezi sonrası diş uyuşturularak hastanın ağrısı minimalize edilir. İşlem esnasında hastanın ufak tefek ağrı ya da yapılan işlemi hissetmesi çok normal bir durumdur. Tedavi sonrası ise birkaç gün ağrı kesici kullanılarak hassasiyet giderilir ve hastanın günlük hayatına daha konforlu devam etmesi sağlanır.
Kanal tedavisi sonrası dişin iyileşmesi için belirli bir zamana ihtiyacı vardır. Tedavi sonrası ufak ve ağrı kesici ile geçen ağrılar normal kabul edilir. Fakat gün içerisinde sürekli ağrıyan ya da gece uyandıran ağrılar tekrarlamaya başladıysa tedavi ile alakalı başka bir sorun olabilir. Böyle bir durumda çok geciktirmeden hekiminize kontrole gitmelisiniz.
Kanal tedavisi genelde bir ya da iki seansta tamamlanır. İlk seansta kök kanalları şekillendirilir ve temizlenir. İkinci seansta kanallar doldurulur ve dişin kalıcı dolgusu tamamlanır. Enfeksiyonun devam ettiği, kanalların dar ve tıkalı olduğu durumlarda ise seans sayısı artabilir.
Kanal tedavisi sonrası meydana gelen iltihap ya da apse gibi durumlar enfeksiyonun geçmediğini gösterebilir. Bu durumda hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Hekiminiz eğer dişin durumu iyi ise kanal tedavisini yenileyerek enfeksiyonu iyileştirebilir. İltihabın ilerlediği dişin durumunun kötü olduğu durumlarda diş çekilerek bölgedeki iltihap temizlenerek kontrol altına alınabilir.
Hasta tedaviyi kaldırabilecek durumda ise kanal tedavisi uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Zaten kanal tedavisi kanalları dezenfekte edip bölgedeki iltihabın iyileşmesi için yapılan bir tedavi yöntemidir. İltihaplı dişlerin kanal tedavisi kanaldan akıntı gelmesi durumunda genelde iki ya da üç seans sürmektedir. Seanslar arasında kanallarda uygun bir ilaç bekletilerek dişin iyileşme süreci hızlandırılabilir.
Kanal tedavili dişler canlı dişlere göre kırılmaya daha yatkındırlar. Bu nedenle dolgusu düşmüş bir kanal tedavili diş için hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca dolgu düştükten sonra meydana gelen sızıntılar nedeniyle kanal tekrardan enfekte olabilir ve işlem kanal tedavisinin yenilenmesine kadar gidebilir. Dişin sinirleri alınmış olsa da dolgu düştükten sonra sızıntılar kaynaklı dişte ağrı ya ada hassasiyet meydana gelebilir. Bu nedenle dolgu düştükten sonra hekiminize başvurmalısınız.
Kanal tedavisi ihtiyacını önlemek için dişlerimizi düzenli bir şekilde fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıyız. Dişlere zarar verecek sertlikteki gıdaları dişlerinizle kırmaya çalışmayınız. Düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gitmeli ve eğer dolgu gereken dişleriniz var ise çürük ilerlemeden dolgu ile daha kolay bir şekilde diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.
UZMAN HEKİM ÖNERİLERİNİ TAKİP EDİN UZMAN HEKİM ÖNERİLERİNİ