SANCAKTEPE BOĞAZİÇİ DİŞ POLİKLİNİĞİ

İmplant Tedavisi

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve diş köklerinin görevini gören titanyum vidalardır. İmplant tedavisi genellikle birkaç aşamadan oluşur. ilk aşama lokal anestezi altında implantın çene kemiği içerisine yerleştirilmesidir. Bu aşamadan sonra implant çene kemiği içerisinde birkaç ay iyileşmeye bırakılır. İyileşme süresi ortalama 3 aydır. Bu sürenin sonunda implantlar üzerine diş yapımına başlanır. İmplant tedavisinin en önemli avantajı komşu dişlere zarar vermeden eksik olan dişlerin fonksiyonel ve estetik olarak tedavi edilmesidir.

İmplant Nedir?

İmplant biyolojik olarak uyumlu olan titanyumdan üretilen vidalardır. İmplantlar diş eksikliklerin olduğu bölgedeki çene kemiği içerisine yerleştirilerek diş köklerinin yerini alırlar. İyileşme sürecinin ardından bu yapay kökler üzerine tasarlanan hareketli ya da sabit protezler hastanın estetik ve fonksiyonel olarak tedavi edilmesini sağlar.

Danışmanlık & Bilgi Almak İçin!
Alanında uzman diş hekimlerimizle iletişime geçebilir, danışmanlık, bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara

Sancaktepe Boğaziçi Diş Polikliniği İle

Mükemmel Gülüşe Ve Sağlıklı Dişlere Kavuşanlar

İmplant Nasıl Uygulanır?

İmplant tedavisi birkaç aşamadan oluşur.

  1. Muayene Ve Planlama: Öncelikle fiziksel muayede hastanın ağız ve diş sağlığının yanı sıra sistemik rahatsızlıkları sorgulanır ve ağız içi alınan röntgenler yardımıyla hastanın genel durumu değerlendirilir. Röntgende implant yapılacak bölgenin kemik ölçümleri yapılır. Kemik kalitesine ve miktarına göre seçilecek olan implant çeşitleri hakkında hasta bilgilendirilir.
  2. Cerrahi Operasyon: İmplant operasyonu öncesi hastaya lokal anestezi yapılır. İmplant yerleştirilecek olan bölge yavaşça açıldıktan sonra yerleştirilecek olan implantın boy ve çapına göre yuvalar açılır ve implant açılan yuvalara yerleştirilir. Dikiş atılması ile cerrahi operasyon sonlandırılır.
  3. İyileşme Süreci: İmplant yerleştirildikten sonra implantın kemikle kaynaşması için ortalama 3 aylık bir süre geçmelidir. Fakat implant cerrahisi öncesinde ya da operasyon sonrasında kemik tozu kullanıldığı durumlarda iyileşme süreci 6 aya kadar uzayabilir. İyileşme sürecinde dişsiz kalmak istemeyen hastalar için özel olarak geçici protezler kullandırılabilir.
  4. İyileşme Başlıklarının Takılması: İyileşme sürecini tamamlamış olan implantlar üzerindeki dişeti açılarak implanta ulaşılır ve implanta iyileşme başlığı adı verilen parça takılır. İyileşme başlıkları bölgedeki dişetini şekillendirir ve yapılacak olan protezin dişetine daha sağlıklı bir şekilde oturmasına yardımcı olur.
  5. İmplant Üst Yapısının Yerleştirilmesi: İmplantların üzerine protez yerleştirilebilmesi için abutment adını verdiğimiz parçalar bu aşamada implant ile diş arasındaki bağlantıyı sağlar.
  6. Protezin Yapılması: İmplant üzerine yerleştirilen parçalar aracılığı ile ölçü alınır ve laboratuvar aşamalarının ardından protez yerleştirilir.,
  7. Bakım ve Kontrol: Hastaya implant üstü protezleri nasıl temizlenmesi gerektiği anlatılır ve her yıl düzenli kontrollere gelmesi söylenir.

İmplant Tedavisi Öncesi Tavsiyeler

İmplant tedavisi öncesi hastalarımızın dikkat etmesini istediğimiz bazı noktalar bulunmaktadır.

  1. Diş Hekimiyle İletişim Kurun: Tedavi öncesi hekiminizle iletişim kurarak tedavi hakkında merak ettiklerinizi, endişelerinizi hekiminize danışın ve işleme daha güvenli bir şekilde başlayın.
  2. Ağız Hijyenine Özen Gösterin: İmplant cerrahisi iyileşmeye dayalı bir tedavi planı olduğu için hastanın genel ağız hijyeni ne kadar iyi olursa tedavinin başarı oranı da o kadar yüksek olur. Gerek implant cerrahisi öncesi ya da sonrası diş fırçalama, diş ipi kullanımı gibi ağız bakımları düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
  3. Sağlıklı Beslenme: Özellikle iyileşme döneminde sağlıklı beslenerek vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alarak iyileşmeye yardımcı olabilirsiniz.
  4. Sigara Ve Alkol Tüketimini Azaltın: Özellikle iyileşme süreci boyunca sigara ve alkol ürünlerinden uzak durulmalıdır. Çünkü sigara ve alkol tüketimi implantın iyileşme sürecini yavaşlatır ve başarı şansını azaltabilir.
  5. Genel Sağlık Durumunuzu Gözden Geçirin: Kronik bir hastalığınız, sürekli kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar ya da ilaç alerjisi gibi durumlar hakkında hekiminizi bilgilendirin.
  6. Tedavi Planına Sadık Kalın: Hekiminizin önerdiği şekilde tedavi sürecini aksatmadan iyi bir şekilde yönetin.

İmplant Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İmplant operasyonu sonrası ilk 2 saat bir şey yiyip içilmemelidir. Yaklaşık 2 saat sonra ılık ve yumuşak besinler tüketildikten sonra hekiminizin önerdiği ağrı kesici ve antibiyotik tedavisine başlayın.
  • Bölgeye aralıklı bir şekilde soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Fakat çok uzun süreli bir şekilde uygulamayın aksi taktirde buz yanıklarına sebep olabilirsiniz.
  • Ertesi gün sabahtan itibaren implant yapılan bölgedeki dikişleri yumuşak bir şekilde fırçalayın ve dikişler arasında gıda birikimine sebep olmayın. Düzenli fırçalama bölgenin daha iyi bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır.
  • Operasyon sonrasında ağız içinde sızıntı şeklinde kan görülmesi normal bir durum olup endişe etmeyiniz.
  • Cerrahi operasyon sonrası özellikle birkaç gün sigara ve alkol tüketmekten kaçının. Bölgenin enfeksiyon kapmasına veya yara iyileşmesinin gecikmesine sebep olabilirsiniz.
  • Ortalama 10 gün sonra hekiminizin önerdiği tarihte lütfen dikişlerinizi aldırmak için kontrol randevusuna gidin.

Bu noktalara dikkat ederek çok daha konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz. Ancak herhangi konuda endişeniz olursa lütfen hekiminize danışmayı ihmal etmeyiniz.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant kemik içerisine yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşması ortalama 3 ay sürer. Operasyon sırasında kemiğin yeterli olmadığı bölgelere kemik tozu eklenerek yapılan implant cerrahilerinde bu süre 6 aya kadar uzayabilir.

İmplant Çeşitleri

İlk yapılan diş implantları titanyum ve alaşımlarından yapılmış olsa da günümüzde birçok sebeple farklı materyallerden üretilmiştir. Yapı bakımından ve uygulama yöntemi bakımından 2 şekilde ayrılabilir.

Yapı Bakımından İmplant Çeşitleri

  • Titanyum ve Titanyum Alaşımlı Diş İmplantları: Diş eksikliğini gidermek için ilk kullanılan ve hala en çok kullanılan materyal titanyum temelli implantlardır, insan vücudu için uyumlu olması korozyona uğramaması ve dayanıklılığı uzun süredir vazgeçilmez olmasının nedenidir, dezavantaj olarak metalik rengi estetik bölgelerde diş etinden yansıma yapılabiliyor.
  • Seramik Diş İmplantları: Seramik diş implantları estetik kaygısı yüksek olan hastalarda tercih edilebilir, vücut için biyouyumluluğu yüksektir ve doğal dişe olan renk benzerliği içi tercih edilebilir ayrıca metal alerjisi olan hastalarda ilk tercih edilen implanttır.
  • Titanyum Üstü Seramik Diş İmplantları: Titanyum gövde etrafında seramikle kaplanmış olan implantlardır, seramiğin estetik özelliklerinden titanyumun dayanıklılığından faydalanılarak üretilmiş diş implantlarıdır. Ağız içinde her bölgede kullanılabilir.
  • Zirkonyum Diş İmplantları: Zirkonyum güncel diş hekimliğinde kaplama materyali olarak yerini almış olup implant olarak da kullanılmaktadır estetik ve sağlamlık açısından güzel sonuçlar vermektedir.

Uygulama Yöntemi Bakımından Diş İmplant Çeşitleri

  • Standart Diş İmplant Tedavisi: Çekilmiş dişin bulunduğu kemik bölümüne uygun boy ve çapta dişin kökünü taklit eden bir diş implantı yerleştirilir, iyileşme süreci sonrasında üstüne diş protezi takılarak tedavi sonlandırılır.
  • All-On-Six İmplant Tedavisi: Hiç diş bulunmayan ağızlarda kullanılan bir yöntemdir. Bir çeneye yapılan 6 adet implant konseptidir. Güncel diş hekimliğinde bir çene için 6 implant fazlasıyla yeterlidir her hangi bir şekilde implantlardan birinin zarar görmesi durumunda ağızda bulunan protez vidalarından gevşetilerek tekrar ağıza sabitlenebilir.
  • All-On-Four İmplant Tedavisi: Hiç diş bulunmayan ağızlarda kullanılan bir diğer yöntemdir. Özellikle 6 implant için yeterli kemiğin bulunmadığı hastalarda iki implantın düz iki implantın açılı yerleştirilerek uygulandığı bu tedaviyle sabit dişler yapmak mümkündür. Dezavantaj olarak her hangi bir implanta zarar gelmesi durumunda 3 implant üzerine sabit bir diş protezi yapmak mümkün değildir. Bu yüzden yeni bir implant yapıp iyileşme beklenir.
  • Kemik Greftleri(Kemik Tozu) Kullanılarak Yapılan İmplant Tedavileri: Yetersiz kemik miktarı durumunda diş implantının tutunacağı alan az olacağı için implant sırasında veya öncesinde kemik greftleriyle kemik boyutu artırılarak implantın sağlam bir zemine yerleştirilmesi sağlanır. Buna örnek olarak sinüs kaldırma operasyonları verilebilir, burnumuzun her iki yanında bulunan bu boşlukların birçok görevi vardır ve bazen ağız içinden bir pencere açılarak sinüs tabanına kemik greftleriyle doldurarak kemik oluşturulur. Bu sayede yetersiz kemik boyutları çözüme ulaştırılır.

İmplant Sonrası Olası Komplikasyonlar

İmplant cerrahisi günümüzde rutin uygulanabilir bir tedavi olmasına rağmen bazen hekim ya da hasta kaynaklı bazı komplikasyonlar görülebilmektedir.

  1. Enfeksiyon: Cerrahi operasyon sırasında sterilizasyon kurallarına uyulmalı ve operasyon sonrası hastaya dikkat etmesi gereken noktalar anlatılmalıdır. Enfeksiyon olması durumunda bölgede şişlik, abse, morluk gibi bazı belirtiler görülür. Böyle bir durumda lütfen hekiminizle irtibata geçin. Bölgedeki enfeksiyon implantınızın iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.
  2. İmplantın Başarısızlığı: İmplantın yerleştirildiği kemiğin yeterli kalınlık ve uzunluğunun bulunmaması ya da implantın uygun açıyla yerleştirilmediği durumlarda implant başarısı olumsuz olarak etkilenebilmektedir.
  3. Kemik Kaybı: İmplant yerleştirildikten sonra çevre dokuların ve kemiklerin normal kaybı gibi durumlar görülebilir.
  4. Duyusal Sinir Hasarı: İmplant cerrahisi sırasında bölgedeki anatomik oluşumlara dikkat edilerek kesi atılmalı ve implant dikkatli bir şekilde yerleştirilmelidir. Bölgede bulunan sinirlere zarar verilirse dudak ya da yanak gibi çevre dokularda geçici veya kalıcı duyu hasarı riski oluşabilir.
  5. Peri-implantitis: Dişeti hastalıkları implant çevresindeki dişetini etkileyerek implantın sağlığını olumsuz etkileyebilir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisi, diş eksikliği bulunan hemen herkese uygulabilir ancak tedavinin uygulanabilmesi için bazı kriterlerin karşılanması gerekmektedir. Bunlara örnek olarak:

  1. Genel Sağlığı İyi Olan Kişiler: İmplant tedavisi, genel sağlık durumu iyi olan hastalara uygulanmaktadır. Kalp hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklar hem implantın iyileşmesini etkilemekte hem de implant cerrahisi kaynaklı diğer hsatalıkların durumu değişebilmektedir bu yüzden doktor kontrolünde uygulanabilir.
  2. Yeterli Kemiğe Sahip Kişiler: İmplantı bir vida, kemiği de bir vidanın yivleneceği yüzey olarak düşünürsek vidanın kalitesini yüzeyin kalitesi belirler yani kemik ne kadar sağlıklıysa implant da o denli sağlıklı olacaktır. Günümüzde yetersiz kemik durumlarında gerekli operasyonlarla(Sinüs Lift, Kemik ogmentasyon ameliyatları) kemik elde ederek implant tedavisi uygulanmaktadır.
  3. Ağız Hijyenine Dikkat Eden Kişiler: İmplant tedavisinin kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan birisidir. İyi bir ağız hijyenine sahip olan hastanın implant iyileşme süreci de o denli iyi olacaktır aynı şekilde kötü ağız hijyenine sahip bireylerde belirgin bir şekilde implant tedavisinde başarısızlık görülme ihtimali artmaktadır.
  4. Kemik Gelişimini Tamamlamış Kişiler: Genel olarak 18 yaşından itibaren implant tedavisi için kemiğin uygun olduğu düşünülmesine rağmen bazı durumlarda kemik gelişimi daha önce ve sonra tamamlanabilir. Uygun kemik gelişim testleriyle implant tedavisi uygunluğu ölçülüp tedavi uygulanılır.

İmplant Üzerine Yapılan Diş Doğal Diş Gibi Görünür Mü?

İmplant üzerine yapılan protez dişler doğal dişlerle aynı estetik ve fonksiyonel işlevi görürler, bunun nasıl mümkün olduğuna dair detaylar şunlardır:

Estetik Tasarım:

İmplantın üzerine takılacak olan yapay dişler(kronlar) hastanın doğal dişlerinin fotoğrafları ve modelleriyle aynı şekil ve renkte kişiye özel üretilmektedir. Alınan fotoğraflar ve modellerle uygun malzeme (Porselen, Zirkonyum) seçilerek üretim sağlanır hastanın sahip olduğu doğal dişlerinin birebir aynısı üretilir.

Fonksiyonel ve İşlevsel Tasarım:

Güç ve Dayanıklılık açısından Diş implantı kemikle sağladığı kaynama(Osteointegrasyon) hareket etmesini engeller ve doğal diş gibi sağlamlık ve dayanıklılık sağlar. Bu durum da doğal diş hissiyatını artırır aynı zamanda doğal dişlerimizde bulunan pürüzsüz yüzey aynı şekilde implant üstüne yapılan protezlerde de sağlanır.

Bakım Ve Hijyen:

Diş implantları diğer protezlere kıyasla bakımı ve temizliği doğal dişe en çok benzeyen tedavidir, günlük rutin fırçalama ve diş ipi kullanımı yeterli olacaktır.

Sonuç olarak, implant üzerine yapılan dişler estetik, fonksiyonellik ve dayanıklılık açısından doğal dişlere çok benzer. Diş hekimleri, hastaların doğal dişlerine en yakın sonuçları elde etmek için modern teknolojiler ve yüksek kaliteli malzemeler kullanır.

İmplant Uygulaması Esnasında Veya Sonrasında Herhangi Bir Komplikasyon Oluşur Mu?

Diş implantı uygulaması esnasında veya sonrasında komplikasyon oluşma riski vardır ancak bu komplikasyonlar genellikle nadir görülür ve modern diş hekimliği teknikleri ile minimize edilebilir. İmplant tedavisi esnasında ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır:

İmplant Uygulaması Esnasında Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar

  1. Enfeksiyon Riski: Cerrahi işlem sırasında kullanılan tüm malzemeler ve ekipmanlar steril edilmiş olup enfeksiyon riski minimuma indirilir. Bu durum nadir olmakla birlikte önlenebilmektedir.
  2. Sinir Hasarı: Alt çene implantlarında, mandibular sinire yakın çalışma sırasında sinir hasarı meydana gelebilir. Bu, dudak, çene veya dilde geçici veya kalıcı his kaybına neden olabilir. İmplant uygulaması öncesi ve esnasında alınacak röntgen ve tomografi görüntüleri ile bu durum önlenebilmektedir.
  3. Sinüs Problemleri: Baş bölgemizde boşluk olarak bulunan sinüsler üst çenede implant yerleştirilirken sinüs boşluğuna çok yakın çalışılması durumunda sinüs problemleri ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda, sinüs lift (sinüs yükseltme) gibi ek prosedürler gerekebilir.
  4. Kanama Problemleri: İmplant uygulaması esnasında kanama yoğunluğu hastanın stres durumu, tansiyon durumu gibi sebeplerden artabilir bu durum kolaylıkla kontrol altına alınmaktadır.

İmplant Uygulaması Sonrası Olası Komplikasyonlar

  1. Enfeksiyon: İmplant yerleştirildikten sonra bölgenin uygun hijyende tutulmaması kaynaklı enfeksiyon gelişebilir, bu durum antibiyotik ve uygun hijyen eğitimi verilerek kontrol altına alınır.
  2. İmplantın Uyum Sağlamaması: Oldukça nadir olmakla birlikte İmplantın kemiğe uyum sağlayamaması (osteointegrasyon başarısızlığı) kaynaklı implant gevşeyebilir ve alınması gerekebilir.
  3. İmplantın Kırılması veya Hasar Görmesi: Nadir olmakla birlikte genellikle kuvvetli diş sıkan hastalarda meydana gelmektedir, uygun olmayan protez planlamasıyla beraber güçlü diş sıkan hastalar implantları kırabilir bu durumda implant bölgeden sökülerek uygun implant bölgeye yerleştirilir.
  4. Peri-implatitis: Peri-implantitis implanta destek sağlayan kemik ve diş eti dokusunun enfeksiyonu olarak tanımlanır. Nadir olarak gelişse de doğru ağız hijyeni yapılmayan implantlarda 3-4 yıl içerisinde meydana gelir, uygun temizleme protokolü veya yeni implant yapılması gibi seçeneklerle durum kontrol altına alınır.
  5. Ağrı ve Şişlik: İmplant yerleştirildikten sonra meydana gelen en sık komplikasyondur, implant sonrası rutin uygun ağrı kesici ve ilaçlarla desteklense de bireysel farklılıklar nedeniyle bazı insanlar implant sonrası ağrı ve şişlik yaşayabilir, 1 hafta içerisinde azalarak kaybolur.

Diş implantı tedavisinin başarılı olma olasılığı oldukça yüksektir, ancak yukarıda belirtilen olası komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olmak ve uygun önlemleri almak önemlidir. Eğer implant tedavisi düşünüyorsanız, diş hekiminizle bu konuları detaylı bir şekilde konuşarak riskleri ve önleme yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

İmplant Tedavisinde Yanıtı Merak Edilen Sorlar

İmplant Her Yaş Grubuna Uygulanabilir Mi?

Diş implantları bazı durumlar ve kriterler dışında hemen her yaş grubuna uygulanabilmektedir yaş gruplarına göre ayırmak gerekirse:

Gençler Ve Çocuklar:

İmplant tedavisi uygulandığında sabit kalmakta ve hareket etmemektedir. Çene ve diş gelişimi henüz tamamlanmamış genç ve çocuklarda (kızlarda genelde 16-18 erkeklerde 18-21 yaşlarına kadar) gelişim tamamlanana kadar çene ve dişler hareket halindedir, uygulanacak bir implant tedavisi çene ve diş gelişimini olumsuz etkileyerek gelişimi bozabilir bu nedenli, gelişim tamamlandığında uygulanmaktadır.

Yetişkinler Ve Yaşlılar:

Kronik bir rahatsızlık olmadığı sürece implant tedavisi güvenle uygulanır, kronik hastalıkları olan(diyabet,böbrek ve kalp rahatsızlıkları vb.) kişilerde doktor konsültasyonları eşliğinde hastalıklar kontrol altında ise güvenle uygulanmaktadır.

İmplant Sonrasında Ağız Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Yapılan implantın başarılı ve uzun ömürlü olması için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

İlk Günler Ve Haftalar

1-Kanama Kontrolü: Cerrahi operasyon sonrasında ilk birkaç saat sızıntı şeklinde kanama olabilir. Hekiminizin önerdiği şekilde bölgeye tampon uygulayabilirsiniz fakat kanama kontrolünün sağlanması için tükürmemeniz önemlidir.

2-Ağrı ve Şişlik: Hekiminizin önerdiği ağrı kesici ve antibiyotikleri düzenli bir şekilde kullanın. Bu süreçte oluşabilecek şişlik ve morarmalar sizi endişelendirmesin ilk birkaç gün boyunca bu durumlar normaldir.

3-Beslenme: İlk birkaç gün ılık ve yumuşak gıdalarla beslenin. Sıcak ve baharatlı gıdalardan uzak durun.

Genel Ağız Bakımı

1-Düzenli Fırçalama: İmplant bölgesi de dahil olmak üzere dişlerinizi günde 2 defa fırçalamanız gerekmektedir.

2-Diş İpi Kullanımı: Diş fırçasının temizleyemediği ya da dişlerin ara yüzlerinde biriken plak ve gıda artıklarını diş ipi yardımıyla temizleyerek implantüstü protezlerinizin temizliğini daha iyi sağlayabilirsiniz.

3-Antiseptik Gargara Kullanımı: Hekiminizin önerdiği gargarayı kullanarak ağız içindeki bakteriyel florayı azaltarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

4-Periyodik Kontroller: Hekiminizi düzenli aralıklarla ziyaret edin. Böylece implantın durumu, dişeti sağlığı ve genel ağız hijyeniniz takip edilmiş olur.

İmplantların Ömrü Ne Kadardır?

Genel olarak kemiğe iyi yerleştirilmiş ve ağız bakımı iyi olan hastalarda implantlar ortalama 25 yıl veya daha uzun süre ile kullanılabilir. Hatta bazı durumlarda ömür boyu kullanılabilir. Fakat bu süre yapılan cerrahi işleme, hastanın kemik durumuna, genel sağlık durumuna göre de değişmektedir. Özellikle sigara, alkol kullanımı sık olan hastalarda maalesef bu süreler daha az olabilmektedir. Aynı şekilde ağız içi bakımına dikkat etmeyen ya da düzenli diş hekimi kontrolüne gitmeyen hastalarda da implantın ağızda kalma süre değişkenlik gösterebilmektedir.

İmplant Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

İmplant sonrası ağrı süreci rutin implant ilaçlarının kullanılmasıyla 1-2 gün içinde azalarak bitmesini bekleriz. Hastanın ağrı eşiği, implantın yerleştirildiği bölge ve yapılan cerrahi işlemin karmaşıklığına göre ağrının süresi ve şiddeti 7 güne kadar uzayabilir. İmplant sonrası ağrı süreci hakkında bilinmesi gerekenler şunlardır:

İlk Günler

Cerrahi sonrası ilk 24-48 saat implant yerleştirildikten sonra, ilk 24-48 saat boyunca ağrı ve rahatsızlık en yoğun seviyede olabilir. Bu dönemde şişlik ve hafif kanama da normaldir.

Diş hekiminin önerdiği implant sonrası kullanılması gereken ağrı kesicilerin hekimin önerdiği sıklıkta kullanılması gerekmektedir ve ağrı kontrolü için oldukça önemlidir.

İlk Hafta

2. günden itibaren ağrının giderek azalması, şişlik veya morluk varsa giderek hafiflemesi ve bir haftanın sonunda tamamen normale dönmesi beklenir, diş etlerinin iyileşmeye başladıkça implant bölgesindeki hassasiyet de azalacaktır.

İyileşme Süreci

Çoğu kişi için ağrı ve rahatsızlık, implant yerleştirildikten sonraki 1-2 hafta içinde tamamen geçer. Bu dönemde normal ağız hijyeni rutinlerine geri dönmek mümkündür.

Osteointegrasyon(kemikle kaynama) sürecinde genellikle bu süreç 3 aydır, hafif sızlamalar normaldir.

Ağrıyı Azaltmak İçin Öneriler

  • 1-Ağrı kesiciler: Diş hekiminin önerdiği ağrı kesicilerin kullanılması ağrıyı büyük ölçüde azaltacaktır.

  • 2-Soğuk kompres: İlk 24-48 saat içinde yüzünüze soğuk kompres uygulamak, şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

  • 3-Diyet: İlk günlerde protein içeriği yüksek yumuşak ve ılık besinlerle beslenmek implant bölgelerinin iyileşmesini hızlandıracaktır, özellikle ilk günlerde sıcak ve sert besinler tüketmek implanta zarar verebilir.

  • 4-Ağız Hijyeni: Diş hekiminin önerdiği şekilde ağız hijyenini sağlamak enfeksiyon kaynaklı oluşacak ağrı ihtimalini azaltacağı gibi diş etlerinin de iyileşmesini hızlandırır.

  • 5-Dinlenme: Yeterli dinlenme ve uyku, iyileşme sürecini hızlandırır.

Ne Zaman Diş Hekimine Başvurmalı?

Ağrı kesicilere rağmen azalmayan şiddetli ağrı durumunda;

Normalin üzerinde şişlik, kanama ve irin akıntısı varsa;

Enfeksiyona işaret eden ateş ve ağız içinde farklı koku oluşumları varsa diş hekimine beklemeden müracaat edilmelidir.

Sigara Kullanımı İmplantı Etkiler Mi?

Sigara içerdiği sayısız zararlı kimyasallar ile genel olarak ağız, diş sağlığını ve implant sağlını olumsuz etkilemektedir, bu nedenle sigara içen kişilerde implant öncesi ve sonrası bir süre implant iyileşmesini olumsuz etkilememesi için sigarayı bırakması veya azaltması şiddetle tavsiye edilir. Sigaranın olumsuz etkilerine örnek olarak:

1- Osteointegrasyon Problemleri: İmplantın kemine kaynaması(osteointegrasyon) sürecinde sigara kullanımı araştırmalar sonucunda osteointegrasyonu azalttığı görülmüştür bu sebeple bu süreçte sigara içilmemesi tavsiye edilir.

2- Enfeksiyon Riski: Sigara kullanımı ağız içinde kan dolaşımı azalttığı için iyileşme sürecinde yeterince iyi beslenemeyen operasyon bölgelerinin enfekte olma ihtimalini artırır. Bu durum da implantın başarısız olmasına sebep olabilir.

3- Diş Eti Sağlığını Etkilemesi: İmplant tedavisinde korkulan bir durum da diş etlerinin doku uyumlarının bozulması, enfekte olması veya çekilmesidir, bu durum implantın ağız içindeki her türlü sıvıyla temas edip enfekte olma ihtimalini artırır, sigara da diş eti çekilmelerinin en büyük sebeplerinden biridir.

4- İyileşme Sürecinin Uzaması: Sigara içmek, ağız içindeki dokuların iyileşmesini geciktirir. Bu, implantın yerleştirilmesinden sonra iyileşme sürecinin daha uzun sürmesine neden olabilir.

5- Peri-implantitis Oluşma Riski: Sigara, peri-implantitis adı verilen, implant çevresindeki dokularda iltihaplanmaya yol açan bir durumu tetikleyebilir. Bu durum, implantın stabilitesini ve ömrünü tehlikeye sokar.

Öneriler:

İmplant tedavisi düşünen kişilerin öncelikli olarak sigarayı bırakması tavsiye edilir, sigarayı bırakmak en iyi çözümdür. Tedavinin başarısını ve implantın uzun ömürlü olmasını sağlar.

Ağız bakımı konusunda sigara içen kişilerin daha düzenli ağız hijyenine sahip olmaları ve düzenli olarak diş hekimine kontrole giderek ağızdaki sigaranın etkilerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri tavsiye edilir.

İmplantlar Hangi Maddeden Yapılır?

İmplantlar genel olarak Titanyum veya zirkonyum gibi biyouyumlu maddelerden üretilir. Bu materyaller, insan vücudu tarafından iyi tolere edilir ve kemikle bütünleşme (osseointegrasyon) yetenekleri yüksektir. Bu materyaller hakkında verilecek birkaç bilgi olarak:

1-Titanyum

Yaygın kullanım: Titanyum ve titanyum alaşımları diş implant materyali olarak en çok kullanılan materyaldir.

Biyouyumluluk: Titanyum vücut tarafından iyi tolere edilir ve alerjik reaksiyonlara neden olmaz.

Osteointegrasyon: Titanyum, kemik hücreleriyle iyi bütünleşir, bu da implantın stabilitesini ve dayanıklılığını artırır.

Dayanıklılık: Titanyum, oldukça güçlü ve dayanıklı bir metaldir, bu nedenle uzun ömürlü implantlar sağlar.

İki Parçalı Sistem: Titanyum implantlar genellikle iki parçalı sistemlerdir; implantın kendisi ve üzerine takılan abutment (bağlantı parçası).

2-Zirkonyum(Zirkonya)

Estetik: Zirkonyum implantlar, beyaz renkte olduklarından doğal diş görünümüne daha yakın bir estetik sunar.

Biyouyumluluk: Zirkonyum da titanyum gibi biyouyumlu bir materyal olup insan vücuduyla her hangi bir alerjik reaksiyon gerçekleştirmez.

Osteointegrasyon: Titanyum, kemik hücreleriyle iyi bütünleşir, bu da implantın stabilitesini ve dayanıklılığını artırır.

Tek Parçalı Sistemler: Zirkonyum implantlar genellikle tek parçalıdır, bu da bazı durumlarda prosedürü basitleştirebilir.

Düşük Plak Tutma: Zirkonyum yüzeyler, titanyuma göre daha az plak tutunma eğilimindedir, bu da periodontal sağlık için avantajlı olabilir.

Materyal Seçimi

Hangi materyalin kullanılacağı kişiden kişiye göre değişmekte olup diş hekiminin karar vermesiyle seçilir, örneğin ön bölge titanyumun metal yansımasından çekinen bir hasta için zirkonyum implant tercih edilebilir.

İmplant Uygulamasında Başarısızlık İhtimali Mevcut Mudur?

İmplant uygulamalarında başarısızlık ihtimali her sağlık uygulamasında olduğu gibi mümkündür, ancak modern diş hekimliği teknikleri ve kaliteli malzeme kullanıldığı sürece tedavi yönünden başarısızlık ihtimali yok denecek kadar azdır yine de implant uygulamasının başarısız olma ihtimaline sebep olabilecek sebepler şunlardır:

1- Enfeksiyon: implant uygulaması sırasında steril çalışmama durumunda ilgili bölge enfeksiyon kapabilir, bu durum steril cerrahi alet kullanımları ile çözüm sağlanır. İmplant uygulaması sonrası yetersiz ağız hijyenine sahip hastalarda meydana gelebilecek enfeksiyon implantı başarısızlığa sürükleyebilir bu durum için diş hekiminin önerdiği kurallara uyup doğru şekilde ağız hijyeni sağlanması gerekir.

2- Cerrahi Teknik: deneyimsiz bir diş hekimi tarafından yapılan implant uygulamalarında başarısızlık riski artabilir.

İmplant yerleştirilmeden önce yeterli planlama yapılmaması, komplikasyonlara yol açabilir.

3- Genel Sağlık Durumu: Kronik hastalıklar kaynaklı diabet, kemik erimesi(osteoporoz), bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar eğer kontrol altında olmadan tedaviye başlandıysa başarısızlığa gidebilir.

İmplant tedavisi sonrası iyileşme sürecinde yoğun sigara kullanımı implantın iyileşmesini olumsuz etkileyeceği için başarısızlığa sebep olabilir.

İmplantlarının Vücut Tarafından Reddedilme İhtimali Mevcut Mudur?

Gelişen teknoloji ve yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda implantlara karşı herhangi bir alerji ya da reddedilme durumu yoktur. İmplant canlı bir materyal olmadığı için organ nakli gibi antijen üretip reddetme ihtimali olmamaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığına İlişkin Merak EDİLEN TÜM DETAYLARIN YER ALDIĞI BİLGİ BANKAMIZDAKİ

GÜNCEL İÇERİKLER

Diş Eti Kaşıntısı Neden Olur?

Diş Eti Kaşıntısı Neden Olur?

Diş etleri, dişleri, kökleri ve sinirleri koruyan son derece hassas dokulardır. Diş eti kaşıntısı, genellikle diş etlerinde plak birikimi...
Hemen Oku

İmplant Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisi kaybedilen diş ya da dişleri tekrardan yerine yerleştirmek için çene kemiği içerisine uygulanan titanyum vidalardır. İmp...
Hemen Oku

UZMAN HEKİM ÖNERİLERİNİ TAKİP EDİN UZMAN HEKİM ÖNERİLERİNİ

Takip Edin!

Acil Durumlar İçin

(506) 706 42 48