SANCAKTEPE BOĞAZİÇİ DİŞ POLİKLİNİĞİ
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?
Pedodonti; çocukların süt dişlenme döneminden daimi dişlenmeye kadar olan süreçteki tedavilerini üstlenen diş hekimliği ana bilim dallarından biridir.
Pedodontistler çocukların diş gelişimlerini takip ederek koruyucu ve önleyici tedaviler ile çocukların diş gelişimi ve ağız hijyenini kontrol altında tutmaya yardımcı olurlar.
Çocuk diş hekimliği sadece tedavi odaklı değildir. Aynı zamanda çocukların diş hekimi korkularını yenmelerine ve diş sağlığının önemini eğlenceli ve öğretici bir şekilde çocuklara aşılama konusunda da ön plandadır.
Danışmanlık & Bilgi Almak İçin!
Şimdi Ara
Pedodontinin Çalışma Alanları
Pedodonti çocukların ağız ve diş sağlığının korunması için geniş bir tedavi alanını içermektedir.
- Koruyucu Diş Hekimliği: Pedodontinin en önemli amaçlarından biri çocuklarda çürük oluşumu ya da diş kaybını önlemektir. Florür uygulamaları, fissür örtücüler, doğru diş fırçalama eğitimi çocuklarda koruyucu tedavilerdir.
- Diş Çürüğü Tedavisi: Süt ve daimi dişlerde meydana gelen çürükkleri temizleyerek dolgu yapılır ve çürüğün ilerlemesi önlenir. Fakat ileri derecede çürümüş ve çocukta ağrı yapan süt dişleri için de süt dişlerine kanal tedavisi yapılması mümkündür.
- Alışkanlık Kırıcı Apereyler: Çocuklarda parmak emme, diş gıcırdatma,dudak ısırma gibi çeşitli alışkanlıkların önüne geçmek için bazı apareylerle bu durumun tedavi edilmesi gerekmektedir.
- Diş Travmaları: Düşme, çarpma ya da trafik kazası gibi durumların ardından dişeri korumak ya da gerekli tedaviyi yapmak pedodontinin en önemli görevlerindendir.
Pedodonti Hangi Yaş Grubunu Kapsar?
Pedodonti yani çocuk diş hekimliği doğumdan itibaren 0-13 yaş arası çocukların teşhis ve tedavileri ile ilgilenen diş hekimliği branşıdır. Ancak bazı durumlarda ergenlik (16-18 yaş) dönemindeki bireylerin tedavisi ile de ilgilenebilir.
Çocuklarda Diş Sağlığında Koruyucu Uygulamalar
Çocuklarda diş sağlığı için yapılan koruyucu uygulamalar ileride oluşabilecek daha kötü durumların önüne geçebilir.
- Düzenli Diş Fırçalama: Çocukluk döneminde sabah akşam olmak üzere günde iki defa olacak şekilde çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir.
- Flor Uygulamaları: Flor uygulaması diş minesini güçlendiren ve çürük oluşumunu önleyen bir uygulamadır. Klinik ortamında diş hekimleri tarafından rahatlıkla uygulanabilmektedir.
- Fissür Örtücü: Çocukların özellikle arka dişlerinde temizleyemediği ve dişlerin üzerindeki girinti ve çıkıntıların fazla olması sebebiyle dişlerin çiğneme yüzeyinde çürük oluşum riski yüksektir. Fissür örtücüler ile bu derin oluklar kapatılır ve çürük oluşum riski azalır.
- Beslenme Alışkanlıkları: Çocukların çok fazla şekerli ve asitli gıda tüketmelerini önlemek ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir.
- Düzenli Diş Hekimi kontrolü: Çocuklar ortalama 6 ay aralıklarla diş hekimi kontrolüne gitmelidir. Böylelikle erken dönemde farkedilen çürük ya da diş problemleri çok daha kolay şekilde tedavi edilebilir.
Çocuklarda Doğru Diş Fırçalamaya İlişkin Öneriler
Çocuklara doğru ve düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir.
Bebeklik döneminde ilk süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra dişlerin yüzeyi nemli bir tülbentle temizlenmelidir.3 yaşından itibaren çocuklar için önerilen miktarda flor içeren diş macunu ile çocuğun ince ve yumuşak bir fırça ile diş fırçalamaya başlaması sağlanmalıdır. Fırçalama süresi ortalama 2 dakika olmalıdır. Çocuklar ortalama 6-7 yaşına gelene kadar etkin bir fırçalama yapamazlar. Bu yüzden ebeveynlerinin denetimi altında olmalıdırlar.
Diş fırçalanın daha etkin olması için dişlerimizi doğru bir şekilde fırçalamalıyız. Öncelikle diş macununu ıslatmamalıyız zaten diş macunu ağız içinde tükürükle beraber köpürecektir. Fırçalama süresi ortalama 2 dakika olmalıdır. Diş fırçası ise ortalama 3-4 aylık sürelerle yenilenmelidir.
Dişlerimizi fırçalarken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta fırçanın hafif dairesel hareketlerle diş etinden dişe doğru olacak şekilde fırçalanmasıdır. Diş fırçalamanın ardından fırça ile temizleyemediğimiz özellikle dişlerin ara yüzleri için diş ipi kullanımı da ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Pedodontide Flor Uygulaması Nedir?
Pedodontide flor uygulaması çocukların dişlerini çürüğe karşı korumak amacıyla yapılan önleyici ve koruyucu bir tedavi yöntemidir. Flor diş minesini güçlendirerek dişleri çürümeye karşı koruyan önemli bir mineral olmasının yanı sıra dişlerin remineralizasyonunu da sağlar.
Flor uygulaması dişleri çürüğe yatkın ya da oral hijyeni iyi olmayan çocuklara ortalama 6 ayda bir diş hekimi kontrolünde uygulanabilmektedir. Flor uygulaması acısız bir uygulama olup jel ya da vernik şeklinde, ortalama birkaç dakika içerisinde dişlerin üzerine sürülerek uygulanan basit bir tedavidir.
Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?
Fissürler özellikle arka dişlerin üzerinde bulunan girinti ve çıkıntılara verilen isimdir. Fissürlerin olduğu bölgeler bakteri ve gıda birikimine oldukça açık bir alan olduğu için çürüğe daha yatkındır. Fissür örtücüler bu girinti ve çıkıntıların olduğu alanlara uygulanan koruyucu ve doldurucu bir materyaldir. Fissür örtücü uygulaması oldukça kolay ve acısız bir tedavi yöntemi olup genellikle büyükazı dişlerine uygulanır.. Fissür örtücüler sayesinde diş yüzeyi daha kolay temizlenebilir bir yüzey haline gelir ve diş çürüklerine karşı koruma sağlar. Fissür örtücüler ortalama birkaç yıl ağızda kalabilirler.
Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Çocuğun ilk diş muayenesi ilk süt dişleri çıktıktan sonra ya da 1 yaşına geldiğinde yapılmalıdır. Çocuklarda ilk süt dişi ortalama 6 aylıkken çıkmaya başlamaktadır. Bu ilk ziyaret çocuğun ağız ve diş sağlığı gelişimini takip etmek ve olası sorunların erken teşhis ve tedavisinde oldukça önemlidir.
İlk Muayenede Neler Yapılır ve Önemi Nedir?
Diş hekimi ilk muayeneden sonra aileyi çocuğun diş gelişimi ve genel ağız sağlığı hakkında bilgilendirir. Diş temizliği ve ağız bakımının nasıl yapılması gerektiği hakkında ebeveynlere rehberlik eder. Ağız sağlığını olumsuz etkileyen parmak emme gibi alışkanlıklar hakkında bilgi verir. İlk muayene sayesinde çocuğun ağız ve diş gelişim süreci değerlendirilmiş olup oluşabilecek olumsuz durumlara karşı erken teşhis ve tedavi için süreç hızlandırılabilir.
Emzik ve Parmak Emme Alışkanlıkları Diş Gelişimini Nasıl Etkiler?
Emzik ve parmak emme alışkanlıkları çocukluk döneminde ebeveynler için normal bir durummuş gibi görünse de aslında öyle değildir. Bu tarz alışkanlıklar çene ve diş gelişimi üzerinde oldukça önemli etkiye sahiptir. Bu alışkanlıklar uzun süre devam ettiğinde çene ve diş gelişimi üzerinde bazı olumsuz durumlara sebep olabilmektedir:
- Üst dişlerin daha öne yatık alt dişlerin ise daha arkaya yatık bir pozisyonda olmasına neden olarak dişlerin kapanışını bozabilir ve ön dişler arasında açık kapanış dediğimiz durum meydana gelir.
- Yetersiz yutkunma ve havayolunun daralmasına neden olabilir.
- Üst çenede darlık meydana gelebilir.
- Dişlerde çapraşıklık, bozukluk oluşmasının yanı sıra konuşma bozuklukları da meydana gelebilir.
- Üst çenenin daha öne konumlanması ile birlikte çene ve yüz gelişimi bozulabilir.
Çocuklarda Diş Hekimi Korkusu Nasıl Yönetilir?
Çocukların diş hekimi korkusunu yenmesinin en önemli yollarından biri çocuğun diş hekimi ile erken yaşta tanışması ve düzenli kontrollere gitmesidir. Böylelikle erken teşhis ve tedavi ile çocuk daha karmaşık tedavilerden de kaçınmış olur.
İlk ziyarette tedaviden ziyade çocuğun hekimi, ortamı ve aletleri tanıması sağlanmalıdır. Diş hekiminin kliniğinin sakin ve rahatlatıcı olması da çocuğun rahatlamasına ve korkusunu yenmesine yardımcı olmaktadır. Çocuğa korkulacak bir şey olmadığı anlatılmalıdır. Ebeveynler çocuğa kendi deneyimlerini anlatmalı ve hekimlerin onlara yardımcı olduğunu sık sık belirtmelidir. Hekim ziyaretlerinden sonra çocuğu ödüllendirmeli ve hoşuna gidecek bir etkinlik planlanarak çocuğun motive olması sağlanmalıdır.
Çocuklarda Diş Çürüklerine Nasıl Müdahale Edilir?
Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için günde 2 defa dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı ve düzenli diş hekimi kontrolüne götürülerek erken teşhis ve tedavi durum kontrol altına alınmalıdır.
Özellikle ağız hijyeni iyi olmayan ve dişleri çürüğe daha yatkın olan çocukların süt azı dişlerine fissür örtücüler uygulanır. Bu sayede temizlenemeyen bu girintili ve çıkıntılı alanların çürük oluşturması önlenir ve daha kolay temizlenebilir bir yüzey haline getirilir.
Süt dişleri de çürüdüğünde diş hekimi tarafından çürük dokular temizlenir ve yetişkinlerde olduğu gibi kompozit dolgular ile tedavi edilir.
Çürüklerin pulpa dokusuna kadar ilerlediği ve çocuklarda diş ağrısına sebep olduğu durumlarda süt dişlerine da kanal tedavisi uygulanır ve dişin ağızda kalması sağlanır. Süt dişlerinin ağızda kalması yerlerine gelecek olan daimi diş için oldukça önemli olduğundan süt dişlerinin tedavileri geciktirilmeden yapılmalıdır.
Pedodontide Yanıtı Merak Edilen Sorular
Beslenmenin çocuk diş sağlığı üzerine etkileri oldukça önemlidir. Çocuğun asidik ve şekerli gıda tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle yüksek şekerli gıdalar diş çürüğüne neden olan bakterilerin üremesine ortam hazırlayarak diş çürüklerinin hızlanmasına sebep olur. Asidik gıdalar ise diş minesini aşındırır.
Çocukların özellikle süt, peynir, yoğurt gibi gıdalarla beslenmesine dikkat edilmelidir. Kalsiyum, fosfor ve D vitamini içeren besin öğeleri dişlerin gelişimi ve sağlığı için oldukça önemlidir.
Bunların yanı sıra meyve ve sebze gibi lifli gıdalar ağızda doğal temizlik sağlar ve tükürük akışını artırarak dişlerin temizlenmesine ve korunmasına yardımcı olur.
Çocukların diş sağlığını korumak için dengeli bir beslenme programı oluşturmak ve düzenli diş fırçalama alışkanlıkları kazandırmak oldukça önemlidir. Bu konularda ailelerin bilinçli olması, çocukların diş sağlığı açısından büyük fayda sağlar.
Çocuklarda ilk ortodontik muayene süt dişlerinin düşmeye başladığı ve daimi dişlerin çıkmaya başladığı karışık dişlenme döneminde yapılmalıdır. Bu dönem 6-13 yaş arasını kapsamaktadır. Yani çocuklarda ilk ortodontik muayene yaklaşık 7 yaşındayken yapılmalıdır. Bu dönem içerisinde çocukların çene ve diş gelişimi oldukça hızlı bir şekilde olmaktadır.
Erken müdahale olası çapraşıklıkların ve uyumsuzlukların düzeltilmesini mümkün hale getirir. Çocukluk döneminde kemik ve kasların esnekliği fazla olduğundan, ortodontik düzeltmeler bu yaşlarda daha başarılı ve kısa süreli gerçekleştirilebilmektedir.
Özel gereksinimli çocukların ağız ve diş sağlığı onların genel sağlığını da etkileyebildiği için oldukça önemlidir.
- Bireysel Değerlendirme: Her çocuğun ihtiyaçları farklıdır. Pedodontist ya da diş hekimi hastanın durumunun farkında olmalı ve tedavi planını hastaya uygun şekilde planlamalıdır.
- Düzenli hekim kontrolü: Özel gereksinimli çocukların hekim kontrolleri aksatılmadan yapılmalıdır. Erken teşhis ve tedavi sorunların büyümeden çözülmesine yardımcı olabilir.
- Ağız hijyeni eğitimi: Diş fırçası ya da çocuğun dişlerini temizleyeceği materyal çocuğun ihtiyaçlarına göre seçilmeli gerekirse çocuğun onu kullanabileceği şekilde modifiye edilmelidir.
- Beslenme alışkanlıkları: Özellikle bu tarz çocuk hastaların aşırı asidik ve şekerli gıda tüketmeleri önlenmelidir. Bu tarz besinlerden kaçınmak ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
- Aile eğitimi: Ebeveylerin bu durumda çocuklarının ağız ve diş sağlığını koruma konusunda bilinçlendirilmesi önemlidir. Aileler, çocuklarına doğru bakım yöntemlerini öğretmeli ve kendi ağız sağlığına dikkat etmelidir.