Diş Lezyonu Nedir?
Diş lezyonu dişte meydana gelen hasar ve yıkımlar sonucu dişlerin kök kısmında meydana gelen ve içinde çeşitli mikroorganizmalar bulunduran sıvı dolu keseciklerdir.
Diş lezyonları erken teşhis edilmediğinde dişte ağrı, hassasiyet, şişlik gibi sancılı durumlara neden olur ve ilerleyen süreçte diş kaybı ile sonuçlanabilir.
Erken teşhis ve tedavi için kliniğimizin uzman hekimlerinden gerekli bilgileri alabilir radyolojik ve fiziki muayene için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Diş Lezyonlarının Nedenleri
Diş lezyonları birçok farklı sebepten meydana gelebilirler. Dişlerin kanalları, dolaşım sistemi ve çevre dişeti dokusu lezyonların ilerlemesi ve oluşması için yol oluşturabilirler.
Özellikle yetersiz yapılan kanal tedavisi ve derin çürüklerin bulunduğu dişlerde kanallar yoluyla oluşan lezyonlar sıkça karşımıza çıkmaktadır. Diğer faktörlere bakacak olursak diş sıkma gibi alışkanlıkların olması ya da dişlerin travmaya maruz kalması gibi faktörler de lezyon oluşuma sebep olabilirler.
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Diş Gıcırdatma (Bruksizm)
- Tütün ürünleri kullanımı
- Ağız kuruluğu
- Travma
Diş Lezyonlarının Belirtileri Nelerdir?
- Ağrı ve hassasiyet: Diş lezyonlarının en yaygın belirtileri ve asıl hastaları hekime başvurmaya iten durum şiddetli ağrı ve ani gelişen hassasiyetler olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Diş etlerinde şişlik ve kanama: Dişetlerinde oluşan lezyonlar ya da kök ucunda oluşup diş etinde akıntıya sebep olan lezyonlar diş etinde şişlik ve kanamaya neden olmaktadır.
- Çiğneme esnasında rahatsızlık: Çiğneme sırasında oluşan baskı ve kuvvet iletimi ile lezyonda ağrı duyulabilir.
- Kötü ağız kokusu: Aşırı madde kaybına uğramış, dişetleri hassaslaşmış lezyon bulunduran bir diş ağız hijyeninin olumsuz etkileyerek ağız kokusuna neden olmaktadır.
Bu tarz belirtileri hissettiğinizde hekiminize başvurmanız erken teşhis ve tedavi planlaması açısından oldukça önemlidir.
Diş Lezyonu Nasıl Oluşur?
Diş lezyonları özellikle ağız hijyeninin uygun olmadığı ve derin çürükleri tedavi edilmeyen ve düzenli hekim kontrolüne gitmeyen hastalarda karşılaştığımız bir durumdur. Derin çürüklerin ilerlemesi ile etkilenen diş sinirleri ve kanallar aracılığı ile ortamdaki bakteriler ve enfeksiyonlar ilerleyerek özellikle kök ucunda lezyon adını verdiğimiz sıvı dolu enfeksiyon kesecikleri oluşturabilirler. Yetersiz yapılan kök kanal tedavileri sonucu ya da dolgusu düşmüş ve uzun süre açık kalan dişlerde enfeksiyon kök ucuna doğru ileleyerek lezyon oluşumuna sebep olmaktadır.
Diş Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle lezyonun diş kaynaklı mı yoksa periodontal yani dişeti kaynaklı mı olduğu tespit edilir. Oluşan lezyon diş kaynaklıysa ve diş tedavi edilebilir durumda ise genellikle kök kanal tedavisi yapılarak kanallar temizlenir ve kalıcı ve sızdırmaz bir dolgu ya da kaplama yapılarak lezyon takibe alınır.
Başarılı bir kanal tedavisi ve sızdırmaz bir dolgu sonrası genellikle lezyonlar küçülme eğilimi gösterirler. Kanal tedavisine cevap vermeyen ya da lezyonun kök ucunda büyümeye devam ettiği durumlarda diş çekilerek lezyon kürete edilerek çekim yerinden temizlenir.
Dişetinden kaynaklanan lezyonlarda dişetleri detaylı bir şekilde temizlenir ve kürete edilir. Gerekirse bölgedeki dişeti cerrahi olarak açılıp lezyon temizlenerek dişeti tekrardan uygun pozisyonda dikilir ve iyileşmesi için hastaya gerekli bakım süreci anlatılır. Lezyonun hangi aşamada fark edildiği ve lezyonun büyüklüğü açısından tedavinin seyrini etkilemektedir.
Tedavi Sonrasın İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Diş lezyonlarının tedavi sonrası iyileşme süreci farklılık göstermektedir. Kanal tedavi ile tedavi edilmeye çalışılan lezyonlarda ortalama 6 aylık aralıklarla röntgen alınarak lezyonun boyutu gözlemlenir. Kanal tedavisinin başarılı olduğu durumlarda lezyon ortalama 6 ayda belirgin bir küçülme gösterir. Dişin çekimi ve lezyonun kürete edildiği durumlarda çekim yerinin ve lezyonun oluşturduğu kemik harabiyetinin boyutuna bağlı olarak bölgede ortalama 3-6 ay arasında kemik oluşumu gözlenir.
Diş Lezyonu Önlemek İçin İpuçları
Diş lezyonları çoğu zaman ani gelişen durumlar değildir. Bu yüzden lezyonları önlemek ya da erken farkedip tedavi etmek mümkündür. Düzenli diş fırçalama, sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak, dengeli beslenmek gibi günlük bakımlar ağız hijyeninizi arttırarak dişlerinizi korumaya yardımcı olur. Düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gitmeniz fiziksel ve radyolojik muayene sonucu daha detaylı bilgi edinmenizi sağlar ve gerektiğinde erken tedavi süreci ile dişlerinizi korumanıza yardımcı olur.
Diş Lezyonu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen diş lezyonu zamanla büyüyebilir ve ağrı,hassasiyet, çiğnemede baskılara yol açabilir. İleri aşamalarda ise şişlik ve kızarıklıkla beraber dişetinden püy şeklinde iltihabi akıntı olarak karşımıza çıkabilir. Bu şekilde belirti gösteren ve tedavi edilmeyen lezyonlarda maalesef dişin kaybedilme ihtimali artar. Özellikle sinirlere yakın bölgelerde oluşan büyük lezyonlar sinirlerde harabiyet meydana getirirse çenede uyuşukluk hissi meydana gelebilir.
Diş Lezyonu Antibiyotikle Geçer Mi?
Antibiyotikler, diş lezyonlarının altında yatan sebebi kalıcı olarak tedavi etmez. Şişlik, abse gibi akut durumlarda tedavinin bir parçası olarak hastanın ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur ve bakterilerin yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Diş lezyonlarının kalıcı tedavisi için mutlaka bir diş hekimine muayene olmalısınız.
Diş Lezyonu Ağrı Yapar Mı?
Diş lezyonları kimi zaman kronik yani sinsi ilerleyerek hiçbir belirti vermeyebilir kimi zaman ise şiddetli ağrılara yol açabilir. Bu durum lezyonun türüne, oluştuğu bölgeye, lezyonun büyüklüğüne bağlı olmaktadır. Diş ağrısı yaşıyorsanız sorunun kaynağını öğrenmek ve lezyonun durumu hakkında detaylı bilgi almak için diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Erken teşhis ve tedavi hem ağrılarınızı hafifletmek hem de dişinizi kurtarmak için oldukça önemlidir.
Lezyonu Diş Çekilir Mi?
Diş lezyonlu bile olsa klinik olarak ilk hedefimiz hastalarımızın dişlerini kurtarmaktır. Dolayısıyla lezyonların tedavisinde ilk tercih dişin çekimi değildir. Fakat lezyonun boyutunun büyük olduğu, kanal tedavisi ya da cerrahi müdahalelere rağmen lezyonun iyileşmediği durumlarda diş çekimi de tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kanal Tedavili Dişte Lezyon Nasıl Gelişir?
Kanal tedavisi sonrası dişte lezyon gelişmesi veya var olan lezyonun iyileşmeyip büyümesi kanal tedavisinin başarısız olduğu ya da yeniden enfekte olduğunu göstermektedir. Kanal tedavisinin başarısız olması ise yetersiz şekillendirme, kanalların yetersiz dolumu, bulunamayan kök kanalları ya da yapılan kanal tedavisinin üst dolgusunun sızdırmaz bir şekilde yapılamaması sonucu meydana gelen sızıntılar ile kök kanallarının yeniden enfekte olması ve kök ucunda lezyon meydana gelmesi ile sonuçlanmaktadır.
Dişte Lezyon Tehlikeli Bir Durum Mudur?
Dişte oluşan lezyon genellikle o bölgede meydana gelen bir enfeksiyon olduğunun göstergesidir ve ciddiye alınmalıdır. Genellikle tedavi edilebilirler. Tedavi edilmemeleri durumunda kişinin günlük hayatını etkileyebilecek ağrı, hassasiyet, şişlik, iltihabi akıntı gibi durumlara neden olabilmektedir. Daha ileri aşamalarda ise kemik kaybı ile birlikte diş kaybedilme noktasına gelebilir.
Çocuklarda ve Yetişkinlerde Diş Lezyonları Arasında Farklar Var Mıdır?
Çocuklarda ve yetişkinlerde meydana gelen lezyonlar arasında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farklar genellikle yaş ve gelişim durumu ile alakalıdır. Çocuklarda lezyonlar genellikle çürükler ve gelişimsel durumlar ile meydana gelmektedir.
Yetişkinlerde ise periodotontal hastalıklar, uzun süre ihmal edilmiş kırık ve eski kanal tedavili dişlerden ve uzun süreli enfeksiyonlar sonucu meydana gelmektedir. Yaş gruplarına göre lezyonun tedavi süreci farklılık gösterebilmektedir. Sonuç olarak her yaş gurubu için düzenli diş hekimi kontrolü ve düzenli ağız bakımı önemlidir.